Κυριακή 19 Μαΐου 2024

«Καλλιόπη» η πιο μισητή αγγαρεία στις τουαλέτες

 

«Καλλιόπη» η πιο μισητή αγγαρεία στις τουαλέτες

 

Θέλω να σας διηγηθώ μια ιστορία και μέσα από αυτή θα μάθετε πως μας προέκυψε η συνήθεια η πιο μισητή αγγαρεία στις τουαλέτες του στρατού να ταυτίζονται πάντα με το όνομα της Καλλιόπης

Ναι κυρίες και κύριοι, δεν είναι μύθος. Υπάρχει πίσω από αυτό μια πραγματική ιστορία

Ιούνιος 1930. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινιάζει τον σταθμό του υπόγειου σιδηρόδρομου στην πλατεία Ομονοίας. Μέχρι τότε η πλατεία ήταν γεμάτη λουλούδια, φοίνικες και ξύλινα παγκάκια. Η νέα εικόνα της πλατείας  ήταν κυκλική, πλησίαζε στα ευρωπαϊκά πρότυπα και είχε μαρμάρινα κιγκλιδώματα στις εισόδους προς τον υπόγειο σιδηρόδρομο. Όμως, η χρήση του υπόγειου σιδηρόδρομου στην Ομόνοια δημιούργησε την ανάγκη κατασκευής υπόγειου εξαερισμού στον σταθμό. Για να καλυφθούν οι «τρύπες» των εξαερισμών, το 1934, τοποθετήθηκαν περιμετρικά της πλατείας, οχτώ κατασκευές που ονομάστηκαν  «οι μούσες της Ομόνοιας». Κι αυτό γιατί στη βάση κάθε κατασκευής υπήρχε ένα καθιστό άγαλμα, που απεικόνιζε μια από τις εννέα μούσες της αρχαιότητας. Αν και οι μούσες κατά τη μυθολογία ήταν εννέα, οι κατασκευές που τοποθετήθηκαν στην πλατεία ήταν οχτώ, για λόγους αισθητικής και συμμετρίας. Η μούσα που περίσσευε ήταν η Καλλιόπη, η μούσα της επικής ποίησης. Ο αρχιτέκτονας του έργου δε σεβάστηκε καθόλου τη φήμη της Καλλιόπης και όχι μόνο δεν έβαλε το άγαλμά της στην πλατεία μαζί με τα υπόλοιπα, αλλά το τοποθέτησε στα υπόγεια του ηλεκτρικού, δίπλα στα δημόσια ουρητήρια. Ο κόσμος τότε, όταν ρωτούσε που είναι τα δημόσια ουρητήρια, έπαιρνε την απάντηση : Κάτω στην Καλλιόπη! Με την πράξη του αυτή ταύτισε το όνομα της ευγενικής μούσας με την τουαλέτα. Γι αυτό αργότερα οι φαντάροι όταν είχαν αγγαρεία στις τουαλέτες, έλεγαν ότι είχαν ραντεβού με την «Καλλιόπη».

Έτσι προέκυψε το όνομα και δεν το έδωσε κάποιος μισογύνης για να διασύρει το γυναικείο φύλλο.

Τούτη η αναφορά μου στα γεγονότα είναι αφιερωμένη στον Κύριο Κασελάκη που ως όψιμος υποστηρικτής του γυναικείου φύλου τις μέρες που υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στη Θήβα, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, γιατί δηλαδή οι τουαλέτες να έχουν γυναικείο όνομα. Δηλαδή κύριε Κασελάκη αν τις έλεγαν «Βαγγέλη» εσύ δεν θα είχες κανένα πρόβλημα.

Αχ βρε Αμερικανοθρεμένε μου κύριε Κασελάκη.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου